تعقل و تفکر
خویشاوندی عملی
انسان موجودی است اجتماعی و برای برقراری روابط اجتماعی نیاز به معاشرت و انس گرفتن با دیگران دارد، لفظ انسان نیز از ماده انس است بدین خاطر انسان از طریق مختلف با هم نوعش ارتباط برقرار می کند خدای سبحان نیز برای تامین این نیاز بشری دو نوع ارتباط را قرار دادند یکی ارتباط سببی و دیگری ارتباط نسبی .
از جنبه ملکوتی نیز انسان محتاج ارتباط با خدای سبحان است و برای برقراری این نوع ارتباط ، به انسان های کامل ( که آنها را واسطه در فیض می نامیم ) نیازمند است .
مصداق کامل این واسطه ها اهل بیت (ع) می باشند و برای دستیابی به این بزرگواران اهلیت لازم است . و این اهلیت دیگر ربطی به ارتباط نسبی و سببی ندارد. قرآن مجید درباره پسر حضرت نوح می فرماید : انه لیس من اهلک = او از اهل تو نیست انه عمل غیر صالح (1) چرا پسر نوح از اهل او نیست چونکه او کار شایسته نداشت آری
پسر نوح با بدان بنشست خاندان نبوتش گم شد
از طرفی رسول اکرم «ص» در مورد سلمان فارسی فرمودند : منا اهل البیت =
سلمان از ما اهل بیت است چگونه سلمان به مقام اهلیت رسید ؟ با عمل صالح
باغداران گاهی برای شیرین شدن میوه درختی ، آن را پیوند می زنند که این پیوند باعث شیرینی میوه می شود ،حال ما انسانها اگر بخواهیم شیرین بشویم راهش پیوند زدن با اهل بیت عصمت و طهارت است ، که این پیوند ، پیوند عملی است .
و این پیوند جاودانه و پایدار تر از هر گونه پیوند نسبی و سببی است چه بسیار ابو جهل ها که پیوند نسبی با پیامبر داشتند و جهنمی شدند و چه بسیار سلمان و ابوذر ها که با پیوند عملی بهشتی شدند تا آنجا که پیامبر اکرم (ص) فرمودند : شوق بهشت به سلمان بیش از شوق سلمان به بهشت است.آری به همین خاطر امام صادق پیوند عملی را بهتر می پسندد تا پیوند نسبی آنجا که می فرماید : ولایتی من علی بن ابی طالب احب الی من ولادتی منه = آن ولایتی که من از امام علی (ع) دارم نزد من محبوب تر است از ولادت من از حضرت علی (ع) .
خداوند توفیق عمل صالح به همه ما مرحمت فرماید
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1- سوره مبارکه هود / 46